Jolanda Reitsma-Lutjes

Aandacht

Luisteren is een vak. Als vrijgevestigde GZ-psychologen hebben we tijd en aandacht voor de mens achter de klacht. 

Over mij

Het was mijn droom om na mijn studie een eigen praktijk te beginnen. Kwaliteit, professionaliteit en wetenschappelijkheid moesten daarbij de basis vormen. Tijdens mijn studiejaren in de jaren 80 en 90 was dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Veel psychologen werkten voornamelijk in instellingen. Een eigen praktijk was veel te onzeker. Bovendien kwamen weinig mensen er openlijk voor uit dat ze naar een psycholoog gingen. Dan moest je wel gek zijn. En zie nu: de psycholoog is niet meer weg te denken uit de eerstelijnsgezondheidszorg! Psychologische zorg is sinds 2014 zelfs opgenomen in de basisverzekering. Het is normaal geworden dat mensen hulp vragen bij psychische klachten.

Naast GGZ Zorg bieden wij ook ...

Mijn werkwijze is geïnspireerd door de persoonsgerichte visie. Niet alleen uw klachten staan centraal, maar ook de mens die u bent en uw persoonlijke ontwikkeling. Ik maak veel gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie, inzichtgevende therapieën, oplossingsgerichte therapieën, EMDR, het gevolgenmodel en soms (medische) hypnose. U kunt bij mij terecht met alle psychische problemen die een Gezondheidszorgpsycholoog behandelt. Ik behandel ook mensen met aanhoudende lichamelijke klachten die niet goed verklaarbaar zijn door een medische aandoening. Denk daarbij aan pijn en vermoeidheid.

Chronische pijn had altijd mijn speciale aandacht. Voor mij is pijn dé klacht die laat zien hoe nauw lichaam en geest met elkaar verweven zijn. En die verwevenheid interesseert mij mateloos. Toen nog niemand in de psychologische praktijk zich met pijn bezighield experimenteerde ik in de eerstelijn met multidisciplinaire behandelingen door samenwerking op poten te zetten met fysiotherapeuten en huisartsen. Ik had nooit gedacht dat een eigen praktijk mij de gelegenheid zou geven om het vakgebied ‘pijnpsychologie’ regionaal en landelijk te professionaliseren.

Lijden aan pijn en vermoeidheid wordt in onze samenleving zwaar onderschat, evenals de beperkingen die daarvan het gevolg zijn. Ik vind het behandelen van mensen met deze aanhoudende lichamelijke klachten één van de meest uitdagende kanten van mijn werk. De combinatie met het behandelen van andere psychische aandoeningen zoals PTSS, depressie of angststoornissen houdt mijn werk blijvend boeiend.

Naast mijn werk als GZ-psycholoog draag ik graag mijn steentje bij aan het verspreiden van meer kennis en begrip over chronische pijn.

Lezing of cursus op locatie

Je kunt mij vragen voor een lezing of cursus op locatie over het biopsychosociaal werken met pijnpatiënten met een focus op  de psychologie van pijn. Verder vind ik het een uitdaging om ook voor patiënten en hun naasten lezingen te verzorgen over wat chronische pijn is, hoe ons brein werkt en wat de psycholoog kan betekenen.

Supervisie aan zorgprofessionals

Ten slotte geef ik graag supervisie aan opleidelingen en aan zorgprofessionals die in hun werk met pijnpatiënten te maken hebben. Want de theorie mag dan helder zijn, maar toepassen in de weerbarstige praktijk is vaak een complexe aangelegenheid. Dus, wil je hulp? …. Ik wil je graag helpen vanuit de dagelijkse praktijk je kennis en vaardigheden te vergroten, zodat je je meer bekwaam voelt in je werk met patiënten met deze problematiek.

Bijdrage aan wetenschappelijke artikelen

Ik ben medeauteur van het hoofdstuk ‘Multifactoriële analyse in de eerste lijn’ dat ik schreef samen met dr. Doeke Keizer (huisarts in Harkema) voor het Handboek pijnrevalidatie voor de eerste-, tweede- en derdelijns gezondheidszorg (uitgegeven in 2019). Daarnaast schreef ik mee aan het wetenschappelijk artikel ‘De psycholoog als pijnbehandelaar. De rol van de psycholoog: waar staan we en waar willen we naar toe.’ Door H. Samwel et al. (2022) gepubliceerd in het Nederlandstalig Tijdschrift voor Pijn en Pijnbestrijding.