Dwangstoornis

Bij een dwangstoornis heeft u last van dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Een dwangstoornis wordt ook wel een obsessief-compulsieve stoornis genoemd.

Dwanggedachten zijn steeds terugkomende, onweerstaanbare gedachten of beelden die voor angst of spanning zorgen. Bijvoorbeeld de angst voor besmetting door een ziekte of de angst om grote fouten te maken.

Dwanghandelingen zijn dingen die iemand wil doen om de dwanggedachte de baas te blijven of de onrust te verminderen. Bijvoorbeeld steeds controleren of de deur wel goed dicht zit (controledwang) of het wassen van de handen of schoonmaken van het huis (smetvrees). Deze dwanghandelingen kosten veel tijd en energie en hebben grote invloed op het dagelijks leven.

Een persoon met dwang weet meestal wel dat de dwanggedachten -en handelingen niet realistisch en onnodig zijn.

Kom in persoonlijk contact tijdens onze spreekuren

We staan u persoonlijk te woord op dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.45 tot 9.30 uur

Telefoonnummer: 

Voor spoedeisende klachten of vragen dient u contact te leggen met uw huisarts of (buiten kantoortijden) met Dokterswacht Friesland

Emoties, gedachten, en sociale relaties spelen een belangrijke rol. Veel mensen zijn in vicieuze cirkels terecht gekomen waarin pijn, emoties, gedachten en gedrag elkaar versterken.

De pijnpsycholoog concentreert zich op de ontstane vicieuze cirkels. En helpt die te doorbreken om de kwaliteit van het leven te verbeteren: minder medicatie, minder pijn, minder beperkingen, terugkeer naar werk. Behandelaanpak is gericht op de persoon van de patiënt en daarom maatwerk.