Aan de slag met pijn
Als u onze website bezoekt met een pijnvraag, bent u van harte welkom bij ons. Hoewel mensen niet snel denken aan een psycholoog als behandelaar bij pijn, kan een bezoek aan onze praktijk u meer opleveren dan u denkt.
We leggen u hier graag uit hoe het pijntraject bij een pijnpsycholoog eruit ziet. Essentieel voor een vruchtbaar traject is dat u ruimte heeft om zich in te zetten, zodat veranderingen een kans kunnen krijgen. Daarnaast willen wij graag uw toestemming om indien nodig te overleggen met uw behandelaars.
Het doel van de behandeling
Ons doel van de behandeling is om vicieuze cirkels te doorbreken die zijn ontstaan toen de pijn aanhield ondanks (medische) behandeling(en). Hierdoor kunnen we de kwaliteit van uw leven te verbeteren. We stellen behandelplannen op die gericht zijn op verminderen van medicatie, pijn, en beperkingen, het uitbreiden van uw activiteiten, terugkeren naar werk, en het herstellen van plezierige activiteiten.
Onderzoeksfase
In de onderzoeksfase brengen we samen in kaart wat er tot nu toe is gedaan op diagnostiek- en behandelgebied, welke impact de pijn heeft op uw leven, uw emoties, uw functioneren in het dagelijks leven, uw relaties en uw slaap. We verkennen ook uw eigen ideeën (of die van uw dierbaren) over de oorzaak van uw pijn en uw ideeën over uw toekomst. Daarnaast kijken we naar hoe het leven vóór de pijn was en of er nog andere zorgen of problemen zijn los van de pijn. Samen zoeken we naar puzzelstukjes om op hun plek te leggen.
Pijneducatie is de eerste stap
Bij de start van iedere pijnbehandeling geven we uitgebreide pijneducatie. Hierbij leggen we de werking van het pijnsysteem en zenuwstelsel uit, en de rol van uw brein daarbij. We bespreken ook uw emoties, ideeën over pijn, en de gevolgen van uw pijn op uw dagelijks leven. Het doel hiervan is om u meer inzicht te geven en u beter te laten begrijpen waarom u er zo in vastloopt. Bij deze sessie nodigen we bij voorkeur ook uw partner of andere dierbare(n) uit.
Behandelmethoden
- Cognitieve gedragstherapie: in stappen uw activiteiten uitbreiden met meer helpende gedachten
- Acceptatietherapie: het accepteren dat pijn nu bij uw leven hoort is een hele klus
- EMDR: verwerken van problemen die voortkomen uit trauma’s die verband houden met pijn.
- E-health: online behandeling als aanvulling op de gesprekken, waarmee u thuis aan de slag gaat
- Medicatie: sommige medicijnen die voor psychische klachten worden gebruikt zijn ook werkzaam bij pijn. We bespreken dit met uw huisarts of uw specialist.
- (Medische) hypnose: vanuit een totaal andere perspectief naar uw pijn kijken en er mee aan de slag gaan
Mede behandelaars
Als u nog in behandeling bent bij een fysiotherapeut dan leggen wij daar graag contact mee. In sommige gevallen kan het nuttig zijn om te starten bij een fysiotherapeut die ook expertise heeft in chronische pijn.
U kunt gespecialiseerde fysiotherapeuten vinden op www.pijninbeweging.nl
Wat kunt u zelf doen?
Wilt u zich eerst meer verdiepen en misschien zelf thuis aan de slag gaan dan vindt u hieronder lees- en kijktips:
Uitleg pijn op Youtube:
Boeken
Boeken die op een begrijpelijke manier uitleggen hoe ons pijnsysteem werkt en wat u zelf kunt doen (vaak ook te leen bij de bibliotheek):
Bevrijd van pijn, Louis Zantema, 2021
Begrijp de pijn, Lorimer Mosely en David Butler, 2013
Pijn & het brein, Annemarie Fleming, 2016
Voor kinderen vanaf 10 jaar:
Het geheim van pijn, Floor van der Valk en Tamara van der Houwen, 2020
Mijn beschermende brein. Hoe je brein jou beschermt met pijn. Kitty Rumping en Ramona Van Bakkum, 2019
Nog meer informatie, steun en boeken kunt u vinden bij
Stichting Pijn-Hoop www.pijn-hoop.nl
Voor verwijzers:
In de laatste decennia is er een verschuiving geweest in de benadering van pijn, waarbij het biopsychosociale perspectief leidend is geworden. Dit model erkent dat het pijnsysteem wordt beïnvloed door biologische, psychologische en sociale factoren. Daarom is het belangrijk om bij pijndiagnostiek ook aandacht te besteden aan deze factoren en interventies te richten op wat pijn, functioneren en kwaliteit van leven beïnvloedt. Bij chronische pijn is een integrale aanpak noodzakelijk.
Als u wilt overleggen over de geschiktheid van uw patiënt voor een behandeling in onze praktijk, zijn wij altijd beschikbaar voor overleg.
Kom in persoonlijk contact tijdens onze spreekuren
We staan u persoonlijk te woord op dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.45 tot 9.30 uur
Telefoonnummer:
Voor spoedeisende klachten of vragen dient u contact te leggen met uw huisarts of (buiten kantoortijden) met Dokterswacht Friesland