Wandeltherapie

Stelt u zich voor: u heeft net  een goed gesprek gevoerd met uw psycholoog over een belangrijke stap die u wilt zetten in uw leven. Terwijl  u er samen nog even bij stil staat, landt vlakbij een prachtige zwaan op het water. Dit beeld zult u nooit vergeten en blijft verbonden met de beslissing die u vandaag gemaakt heeft.

Groene GGZ

Binnen de Geestelijke Gezondheidszorg is een groene stroming op gang gekomen. Steeds meer psychologen in Nederland ontmoeten hun cliënten in de buitenpraktijk; de natuur.

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat ‘groen’ erg belangrijk is voor de mentale gezondheid van mensen. Hoe de natuur het beste kan worden ingezet bij de behandeling van psychische problemen, is onderwerp van veel hedendaags wetenschappelijk onderzoek. Dat bewegen gezond is voor lichaam en geest, wisten we natuurlijk al langer.

Sinds een paar jaar werk ik, Mariëlle van Wieren-Kampen, ook in de natuur. Ik bied wandeltherapie, ben opgeleid bij De Buitenpsychologen en volg verdiepingsdagen en intervisie op dit gebied.

Wandeltherapie is psychologische behandeling in combinatie met wandelen in de natuur. Dit bevordert de mentale veerkracht en het herstellend vermogen.

  • Wandelen is rustgevend en heeft een positief effect op de stemming.
  • Wandelen geeft energie en maakt je creatiever en alerter.
  • Het kan gemakkelijker zijn om over lastige onderwerpen te praten als je naast elkaar loopt, in plaats van tegenover elkaar zit.
  • De natuur biedt een prachtige setting, waardoor nieuwe en verrassende inzichten kunnen ontstaan.

De intake vindt plaats in onze praktijk op de gebruikelijke manier. Wanneer wandeltherapie passend en wenselijk is, gaan we vervolgens naar buiten. De psychologische behandeling kan bestaan uit cognitieve gedragstherapie, inzichtgevende therapie, oplossingsgerichte technieken of ervaringsgerichte oefeningen uit de ACT of mindfulness based therapie.

U komt op eigen gelegenheid naar het vertrekpunt van de sessie; dit is een rustige plek in de natuur, bijvoorbeeld in het Lauwersmeergebied. Daar ontmoet u mij.

U neemt mee:

  • Mobiele telefoon
  • Wandelschoenen
  • Passende kleding bij het weertype
  • Eventueel een paraplu of flesje water

De wandelingen gaan in principe gedurende de seizoenen en bij elk weertype gewoon door. Bij extreem slecht weer kan het gesprek verplaatst worden naar onze praktijk.

Kom in persoonlijk contact tijdens onze spreekuren

We staan u persoonlijk te woord op dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.45 tot 9.30 uur

Algemeen nummer: 

Voor spoedeisende klachten of vragen dient u contact te leggen met uw huisarts of (buiten kantoortijden) met Dokterswacht Friesland